Ορχιδεες της Χίου: Η τεράστια ποικιλία της Χίου

Οι επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορούν να απολαύσουν τις Ορχιδεες της Χίου.  Εντούτοις, την περίοδο από τα τέλη του χειμώνα έως το πρώιμο καλοκαίρι η ποικιλία και η αφθονία των λουλουδιών είναι μεγαλύτερη.

Τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα τοπία έχουν να παρουσιάσουν πολύ όμορφες εικόνες από κολχικά, κυκλάμινα, κρόκους, κρινάκια και πολλά άλλα είδη φυτών.

Στα τέλη του χειμώνα λουλούδια από τη μεγάλη σειρά από Ορχιδεες της Χίου  Himantoglossum robertianum εμφανίζονται σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Χίο. Καθώς η εποχή προχωράει αποκαλύπτεται μια διαδοχή πολλών διαφορετικών ειδών λουλουδιών που χρωματίζει τα τοπία με μια συνεχώς μεταβαλλόμενη παλέτα χρωμάτων.

Υπάρχουν πολύ όμορφες τοποθεσίες στη Χίο με μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, μεταξύ των οποίων είναι:

Τα Κάτω Φανά στο νότιο άκρο της Χίου έχουν μια όμορφη μη ανεπτυγμένη αμμώδη παραλία, υφάλμυρες λίμνες και ολάνθιστες περιοχές στο πίσω μέρος της παραλίας. Οι αμμόλοφοι της περιοχής βοηθούν στην ανάπτυξη της χλωρίδας τον Απρίλιο, ενώ το Μάιο ευδοκιμούν τα είδη των ορχιδέων Holy Orchid και Orchis sancta.Οι Ορχιδεες της Χίου  ειναι πραγματικα μοναδικές.

Η παραλία του Μάναγρου στο δυτικό άκρο του νησιού κοντά στη Βολισσό, έχει μήκος 3 χμ και είναι γεμάτη άμμο και χαλίκι. Διαθέτει μια θαυμάσια μη ανεπτυγμένη ενδοχώρα από αμμόλοφους και αμμοχάλικα με μια πλούσια χλωρίδα. Η εικόνα των ανοιξιάτικων λουλουδιών είναι μαγευτική κατά την περίοδο από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.

Το όρος Πελινναίο έχει αποτελέσει το αντικείμενο βοτανικής έρευνας για πολλά έτη, αποκαλύπτοντας διάφορα νέα είδη ενδημικά στο βουνό, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού. Μεταξύ αυτών ένα είδος νανοφυούς κερασιού, με την ονομασία Prunus prostratum και ένα όμορφο κίτρινο γαζούλι, το λεγόμενο Fritillaria pelinea. Οι πλαγιές σε ύψος 600 m  πάνω από το χωριό Βίκι το μήνα Απρίλιο είναι γεμάτες από τάπητες πολυάριθμων ειδών λουλουδιών, θυμίζοντας πολύ τα λιβάδια των Άλπεων.

Το φαράγγι των Καμπιών είναι μια βαθιά στενή κοιλάδα στα βόρεια της Χίου, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολλά είδη φυτών και φυλλοβόλων δέντρων.  Έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα και καταλήγει στη θάλασσα. Η καλύτερη περίοδος να το επισκεφθεί κανείς είναι στα μέσα Μαΐου. Τότε ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη δροσερή σκιά που απλώνεται στην περιοχή ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από πεύκα, πλατάνια και αγριοτριανταφυλλιές, αλλά και διάφορα  είδη υδρόβιας βλάστησης που ακολουθούν τη ροή του ποταμού.

Στα χωριά της μαστίχας,  ΠυργίΟλύμπους και Μεστά, σε περιοχές με θάμνους και χαμηλή βλάστηση, εμφανίζονται επίσης μερικά από τα σπανιότερα είδη ορχιδέας.

Στην κεντρική και Δυτική Χίο στα ορεινά χωριά Αυγώνυμα και Ανάβατο, αλλά και στο παραθαλάσσιο Λιθί, υπάρχουν περιοχές πλούσιες σε ορχιδέες και ίριδες, κυρίως κοντά σε ασβεστολιθικούς βράχους. 

Στην περιοχή του Βροντάδου, στους απότομους παράκτιους βράχους, αλλά και στους βράχους του Εμποριού, στη Νότια Χίο, εντοπίζονται  οι βιότοποι του τοπικού είδους Campanula hagielia που ευδοκιμεί τον Απρίλιο και το οποίο αναπτύσσεται μόνο στο ανατολικό Αιγαίο και τη δυτική Ανατολία.

Οι Ορχιδέες της Χίου είναι μια ποικιλία από το είδος Orchis italica, που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η Χίος είναι μια από τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας όπου οι Ορχιδέες αυτές ανθίζουν και έχουν γίνει γνωστές.Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η συλλογή και η εξαγωγή των Ορχιδέων αυτών είναι παράνομη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα της περιοχής.Οι Ορχιδέες της Χίου έχουν έντονο ροζ χρώμα και ανθίζουν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Είναι μια από τις σπάνιες ειδικότητες της Ελληνικής χλωρίδας και είναι προστατευόμενες από το νόμο.

Το Voulamandis House βρίσκεται αρκετά κοντά στις περιοχές που φύονται και απότελεί μια ιδανική λύση για διαμονή για τους επισκέπτες.

Εκτός από τις #Ορχιδεες της Χίου δες παρακάτω και άλλες δραστηριότητες στο νησί...

thermal baths,Ιαματικά Λουτρά Χίος
αγιάσματα χίος

Ιαματικά Λουτρά Χίος

Ιαματικά Λουτρά Χίος βρίσκονται στη Βόρεια Χίο Ο επισκέπτης μπορεί να κλεισει ραντεβού και ευεργετηθεί απο τις ιδιοτήτες του

chios hiking,Πεζοπορία Χίος
πεζοπορία χιος

Πεζοπορία Χίος the best of

η χίος έχει υπέροχες διαδρομές για πεζοπορία τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε και να απολαύσετε της ομορφιές του νησιού

μάθημα ελληνικής γλώσσας στη χίο,Μαθαίνω Ελληνικά
ελληνικη γλωσσα

Μαθαίνω Ελληνικά στη Χίο

μαθαίνω ελληνικά με το Ινστιτούτο Αλεξάνδρεια στο voulamandis house Δες το πρόγραμμα το μαθημάτων και έλα να ζήσεις την εμπειρία